Er zijn verschillende redenen om voor een opbouwspot te kiezen! Of het nu gaat om een ​​verhuizing, kapot, te oud, ongeschikt na herinrichting of herinrichting. De redenen kunnen verschillen, maar niet de noodzaak om iets nieuws en geschikts te vinden.

Je kunt meteen beginnen. Of het nu gaat om een opbouwspots of toch inbouwspots lamptypes zijn er meer dan genoeg! Veel interessanter is dan: hoe zou het eigenlijk moeten zijn, de nieuwe ?! Weer hetzelfde? Nieuwe stijl? Modern, kleurrijk, groot? Meerdere lampen achter elkaar, die eventueel ook in hoogte verstelbaar zijn? De lamp net boven de tafel? Wat als de aansluiting op het plafond te ver weg of in de verkeerde positie zit? Wat wel duidelijk is, het moet beslist iets speciaals zijn! Bijzondere lampen zijn lampen die de aandacht trekken, niet iedereen bezit en schoonheid uitstralen.

Hoeveel opbouwspots heb ik nodig om een ​​kamer gelijkmatig te verlichten?

De tijden waarin je volgens een vast schema werkte, namelijk x opbouwspots per vierkante meter ruimte op gelijke afstand van elkaar, zijn allang voorbij. Tegenwoordig werken we op basis van lichtbehoefte. Je plaatst het licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het hele plafond vol opbouwspots te hangen, zitten de spots net boven het kookeiland en de keukenkastjes. Is er ook een aparte eettafel? Dan kun je er ook boven opbouwspots gebruik van maken.

Selectie factoren

Daarnaast is het aantal opbouwspots en hun positie afhankelijk van verschillende factoren:

  • De functie: is het algemene verlichting, sfeerverlichting, accentverlichting of functionele verlichting? Elk type verlichting stelt andere eisen. Voor accentverlichting is bijvoorbeeld minder lichtopbrengst nodig, terwijl je bij functionele verlichting gebruik moet maken van spots met een hoge lichtopbrengst.
  • De lichtopbrengst: Sommige opbouwspots hebben een hogere lichtopbrengst. Afhankelijk van de functie bepaal je de benodigde lichtopbrengst.
  • De stralingshoek: het geeft aan in hoeverre een lichtstraal is geconcentreerd. De stralingshoek wordt altijd gemeten aan de lichtbron en niet aan het armatuur. Zo is een spot met een kleine stralingshoek beter geschikt voor accentverlichting, terwijl spots met een grote stralingshoek en dus een brede lichtbundel beter geschikt zijn voor basisverlichting.
  • De afstand tussen het plafond en de vloer of ander te verlichten object.

Door Redactie