Als motorrijder moet je ervoor zorgen dat je comfortabel en veilig op je motor rijdt. Je bent dus ook verplicht om een motorhelm aan te schaffen. Motorhelmen komen in verschillende soorten, maten en kleuren en daar kom je snel genoeg achter als je met de zoektocht naar een geschikte helm bezig bent. Hoe maak je dan de beste keuze? Wij snappen het dilemma, maar de keuze die je maakt is afhankelijk van je persoonlijke smaak en ook van welk type motorrijder je bent. Racers en mensen die op hoge snelheid rijden hebben immers een andere helm nodig dan rijders die met hun chopper het landschap gaan verkennen. In onze blog nemen we de verschillende soorten motorhelmen onder de loep. 

Motorhelmen in alle soorten, maten en kleuren die je maar kunt verzinnen

Eén ding staat vast, want je hoeft jezelf geen zorgen maken dat je slechts een beperkte keuze hebt uit motorhelmen. Vroeger was dat wel anders. Je kocht een product dat nauwelijks op de hedendaagse motorhelm leek en daar was dan ook alles mee gezegd. Vaak had je nog geen eens de keuze uit soorten en kleuren, maar dan spreken we ook over een heel ander tijdperk waarin het gebruik van de motorhelm meer een advies dan een harde verplichting was. Tegenwoordig is het natuurlijk verplicht. Laten we eens kijken uit welke soorten helmen je kunt kiezen!

Integraalhelm is één van de populairste motorhelmen

Je hebt vast en zeker je favoriete MotoGP coureur wel eens zien racen en dan weet je ook dat coureurs met een integraalhelm rijden. Het is ook de sportieve maatstaf en dat houdt in dat deze helmen enorm veilig zijn. Het is ook de meest herkenbare helm. Door zijn bolle vorm, het vizier en een vast kinstuk. Let er wel op dat je een helm kiest met een anti damp lens, want dan heb je geen last van het feit dat het vizier kan beslaan. Uiteraard heeft de ene rijder hier sneller last van dan de ander.

Systeemhelmen worden alsmaar beter

Systeemhelmen zijn motorhelmen die alsmaar populairder en ook beter worden. De techniek staat niet stil en tegenwoordig zijn deze systeemhelmen een stuk veiliger dan voorheen. Een groot voordeel is dat je het kinstuk van de systeemhelm kunt openklappen. Ondanks dat het wel per helm verschillend is hoe ver of hoe je het kinstuk kunt openklappen. Het grote voordeel van deze helmen is dat je bij rustige snelheden even het kinstuk kunt openklappen en van de wind in het gezicht kunt genieten en dat je bij hoge snelheden jezelf optimaal kunt beschermen door het kinstuk weer dicht te klappen. Let er wel op dat je altijd kiest voor een systeemhelm met een dubbele homologatie.

De klassieke jethelm

De jethelm werd vroeger ook wel eens de ‘cannonball’ genoemd en dat is logisch gezien de mooie ronde vorm van deze motorhelmen. Deze helmen zijn ideaal als je lekker met je chopper wilt toeren en van de wind in het gezicht wilt kunnen genieten. Ze zijn veilig, maar wel minder veilig dan systeem- en integraalhelmen. Wat vrij logisch is gezien niet het volledige hoofd en het gezicht worden beschermd. Deze helmen zijn dan ook echt alleen geschikt als je gewoon lekker en op je gemakje aan het toeren bent. Ook gezien het feit dat deze motorhelmen compact en lichtgewicht helmen zijn.

Door Redactie