De jaren ‘20 staan in onze geschiedenisboeken bekend als de Roaring twenties, maar er zijn in die tijd ook flinke stappen gemaakt op het gebied van mode. Als je de mode vergelijkt met de jaren ervoor, dan zie je duidelijke verschillen. Er zijn in de jaren ‘20 dan ook zeker typerende kenmerken voor de mode, waarvan we sommigen nu nog steeds terugzien in ons dagelijks straatbeeld. Benieuwd wat de mode uit de jaren ‘20 zo typerend maakte? In dit artikel vertel ik je er meer over. Misschien leuk om te gebruiken voor een themafeestje binnenkort of gewoon als weetje op de volgende verjaardag.

Vrouwen begonnen zich uitdagender te kleden

Eén van de dingen die meteen opvalt aan de kleding uit de jaren ‘20 is dat vrouwen zich uitdagender en vrouwelijker gingen kleden. Hoewel de meeste jurken en rokken nog gewoon tot over de knie kwamen, begonnen vrouwen ze wel steeds hoger te dragen. Vrouwen liepen in deze tijd zowel overdag als ‘s avonds met blote armen en blote benen. De kortere rokken en jurken waren ook nog eens praktisch in sommige gevallen. Er werd in deze tijd namelijk veel gedanst (met name de Charleston) in de zogenoemde clubs. Met een kortere jurk of rok was de vrouw tijdens het dansen een stuk flexibeler en konden de bewegingen makkelijker gemaakt worden. 

Mannenkleding had grote aandacht voor details

De jaren ‘20 kleding voor mannen bestond vooral uit uniformen. Vrijwel alle mannen in deze tijd droegen dezelfde soort kleding en alles was op maat gemaakt. Ook was er altijd grote aandacht voor de details. Een los draadje of verkeerd steekje kwam praktisch niet voor in een mannen garderobe. Voor veel momenten waren er bepaalde wenselijke kledingstukken voor mannen. Dat is dan ook de reden dat veel mannen op elkaar leken. Ze hielden zich aan de maatschappelijke ‘uniformen’.

Veel accessoires  

Een ander belangrijk kenmerk voor de jaren ‘20 was de hoeveelheid accessoires die gebruikt werd. Mannen droegen vooral hoeden, waarbij de gleufhoed en de newsboy cap het meest populair waren. Vrouwen konden in die tijd helemaal los gaan met mooie hoofddeksels, parelkettingen, boa’s en veren. Mede door de accessoires is de mode van de jaren ‘20 zo op de kaart gekomen. De accessoires waren in deze tijd niet meer puur praktisch, maar straalden ook luxe uit en maakten je outfit een stuk mooier. 

Door Redactie